Ahogy nő az Instagram népszerűsége, egyre többen kezdik el felhasználni ezt a platformot üzleti célokra. A jó hír az, hogy a gyors növekedés miatt ennek még viszonylag az elején járunk, ezért te is könnyen beléphetsz azok közé, akik már sikeresen termelnek bevételt az Instagrammal.

Az alábbiakban láthatsz egy grafikont az Instagram felhasználószámának növekedéséről az elmúlt néhány évben:

 

Ez most a leggyorsabban növekvő közösségi platform már több mint 1 milliárd felhasználóval világszerte. Ez a szám Magyarországon 2 millió körül van és a fenti grafikonhoz hasonló módon növekszik.

 

Eközött a 2 millió felhasználó között valószínűleg a te célközönséged is ott van. Érdemes tehát kihasználnod ezt a lehetőséget.

 

Ebben a cikkben 4 gyakorlatias módot találsz arra, hogy hogyan csinálhatsz az Instagram profilodból legális pénznyomdát, hogyan használhatod azt fel hatékonyan üzleti célokra.

 

 

1. Adj el fizikai terméket az Instagramon keresztül

 

Fizikai termék minden olyan termék, amely kézzel megfogható. Instagramon különösen népszerűek például a divattal kapcsolatos termékek (ruhák, kiegészítők), egészséges életmóddal kapcsolatos dolgok (pl. táplálékkiegészítők), mobiltelefon tartozékok és még sok más. Ha jó vizuális tartalommal (képekkel, videókkal) mutatod be a termékedet, biztosan eladásokat tudsz majd generálni ezen a platformon.

Hogyan csináld?

Mivel az Instagram egy vizuális platform, elképesztően jó arra, hogy vágyat kelts a terméked iránt. A fizikai termék eladásához az első lépés, hogy létrehozol egy online boltot (ha még nincs). Erre nagyon jó platform a Shopify (www.shopify.com).

 

Ezután pedig elkezdesz felfuttatni egy Instagram profilt a terméked eladása céljából. A profilodról pedig átirányítod az embereket az online boltodba a bemutatkozó szövegednél elhelyezett link segítségével, ahol vásárolni tudnak tőled.

Van egy nagyon hasznos új funkció Instagramon, aminek „Instagram shoppable tags” a neve. Ennek segítségével, ha posztolsz egy képet, amin rajta van a terméked, akkor azt megjelölheted, és ha valaki rányom a termékedre, akkor rövid úton meg tudja vásárolni azt.

Ez egy zseniális módja annak, hogy egy jól megszerkesztett képpel vágyat kelts a terméked iránt, majd rögtön lehetővé is tedd, hogy valaki megvásárolja azt. Erről látsz az alábbiakban egy képet.

 

Az alábbiakban pedig az iGlass Hungary profilját látod, ami egy jó példa egy fizikai terméket népszerűsítő Instagram profilra.

 

 

2. Adj el információt, infóterméket Instagramon keresztül

 

Egy másik variációja a termék eladásának, amikor nem fizikai terméket adsz el, hanem információt például videótréning vagy írásos tananyag formájában. Erre is jól használható az Instagram. Itt a fő cél az, hogy a profilodat arra használd, hogy értéket adj az embereknek azáltal, hogy oktatod őket abban a témában, amiben te szakértő vagy (mindezt persze jó vizuális tartalomba csomagolva).

Ezt követően pedig, aki érdeklődik, azt a profilodon lévő link segítségével átirányítod egy landing oldalra, ahol feliratkozhat az email listádra valamilyen értékes ingyenes tartalomért cserébe (pl. ebook). Így beleteheted az érdeklődő követőidet a vállalkozásod értékesítési rendszerébe.

 

 

3. Add el a szolgáltatásod Instagramon keresztül, szerezz ügyfeleket

 

Megteheted azt is, hogy valamilyen szolgáltatást adsz el az Instagramon keresztül. Ebben az esetben szintén érdemes az oktatásra (a szolgáltatásoddal kapcsolatban), az eredményeid, illetve az elégedett ügyfeleid bemutatására koncentrálnod. Ez a szolgáltatás lehet például weboldalkészítés, fényképészet, szépségápolással kapcsolatos dolgok és még sok más.

Az információ eladásához hasonlóan itt is az a cél, hogy az érdeklődőket átirányítsd a profilodról a weboldaladra, ahol még több információt tudhatnak meg, fel tudják veled venni a kapcsolatot, vagy fel tudnak iratkozni az email listádra.

Erre példa az alábbi fotós profilja:

 

 

4. Növeld a vállalkozásod ismertségét Instagramon keresztül

 

A vállalkozás ismertségének növelésére jó példa lehet egy étterem, cukrászda, kávézó, üzlet vagy bár. Itt a cél, hogy a vállalkozásod jó vizuális tartalommal történő bemutatásával építs egy követőtábort, akikben aztán a megosztott tartalom segítségével fel tudod építeni az ismertséget, bizalmat a vállalkozásod irányába.

Felmérések szerint a felhasználók egy része már a Google-höz hasonlóan keresésre is használja az Instagramot.

Így ha valaki egy jó éttermet keres és nap mint nap látja egy étterem megosztott tartalmait, találd ki, hova fog menni nagy valószínűséggel!

Erre a fajta ismertség növelésre jó példák a Bamba Marha Burger Bar vagy a My Little Melbourne kávézó profilja (a nevekre kattintva meg tudod nézni a profilokat):

 

 

5. Válj influencerré

 

Az influencerek azok az emberek, akik egy viszonylag nagy elkötelezett követőbázissal rendelkeznek, így sokan ismerik őket, illetve sokan látják az általuk Instagramon megosztott tartalmat.

 

Ha te is felépítesz egy néhány ezer követőből álló (vagy még nagyobb) követőbázist – akik ismernek téged, tetszik nekik a megosztott tartalmad és egy része akár a „rajongód” is – és influencerré válsz, akkor társulhatsz márkákkal, akiknek népszerűsíted a terméküket, amiért ők fizetnek neked.

 

Ez azért működik, mert az influencerekkel való együttműködés egy hirdetési forma, és ha egy márka a megfelelő influencerekkel dolgozik együtt, elképesztően olcsón tudja növelni az ismertségét Instagramon keresztül más hirdetési formákhoz viszonyítva, és eladni a termékeit. Ez egy egyre népszerűbb módja lesz a hirdetésnek.

 

Erre példa Kiss Virág Instagram profilja (@viragakiss).

 

 

Már tudsz 5 lehetséges módot több pénz keresésére az Instagram segítségével. A kérdés már csak az, hogy ezt most fogod-e kihasználni, amikor még hatékonyan és olcsón tudod itt elérni az embereket, vagy csak akkor, amikor már mindenki más is ezt fogja csinálni és sokkal nehezebb lesz elérned a célközönséged itt is.

 

Ahhoz, hogy eredményeket érj el Instagramon, elengedhetetlen, hogy minél nagyobb elkötelezett követőtáborral rendelkezz.

Szeretnél te is gyors növekedést elérni? Kattints ide!